dimecres, 24 d’octubre del 2012

RUTA VIRTUAL. PARADA 1. El turó de la Seu Vella


Un despreniment produït l’any 1997 a les muralles de la Seu Vella, a l’esquerra de la Porta del Lleó, va propiciar la descoberta d’un tram de la muralla de l’època romana, d'entre els segles I i II aC. En aquella època, a la zona existia el barri de la Suda, que estava envoltat per muralles. Fins ara, aquestes restes eren una incògnita per als arqueòlegs, que havien començat recentment l’excavació en aquest punt en el marc de la segona fase de les obres d’arranjament de l’entorn de la Seu Vella.

La muralla romana, amb el temps, es va reemplaçar per una de nova d'època andalusí, s.X dC, en la qual es van tornar a utilitzar les pedres de l'antic mur. En el punt on s'ha localitzat al troballa, davant del Pla dels Gramàtics, ja es pot contemplar el cicle de construcció dels murs que envolten el recinte de la Seu Vella: la part romana, l'andalusí i la més moderna, del segle XIX.

L’any 2004 s’inicia la reforma de l’entorn de la plaça dels antics dipòsits d’aigua i les muralles properes. En aquesta intervenció apareix per primer cop a la ciutat un tram de la muralla romana anterior, per la datació dels materials, a l’obtenció per part d’Ilerda del status municipal (27-16 aC) i, segurament, un dels elements constructius que Cèsar va veure i descriure quan parla d’una ciutat encerclada per muralles i amb un pont sobre el riu Sicoris en el famós text relatiu a la batalla d’Ilerda del 49 aC.

El tram de muralla és localitzat a l’extrem sud-oest del turó, a pocs metres de la Porta del Lleó que tanca el recinte de la ciutadella. Es tracta, doncs, del millor lloc per tancar la ciutat o el turó pel costat occidental.
Només es va poder descobrir un tram de sis metres de llargada conservat a nivell de fonamentació. Té una amplada de 2,5 metres, amb cares vistes de grans blocs de pedra sorrenca irregulars sense treballar i un farciment de maçoneria compost de pedres més petites i argila.

Les restes aparegudes són protegides per una gran estructura de formigó que defineix un espai expositiu semiobert.

Resta arqueològica: fragment de muralla 

La defensa de les ciutats ha estat una de les principals preocupacions de les nostres passades generacions, ja que totes elles l’únic que volien era assegurar-se un bon futur, i no només dels seus habitants i les seves pertinences, sinó també de la seva cultura i forma de vida. Els romans van ser els que van perfeccionar els diferents mètodes de defensa a través de les muralles.

A Espanya tenim múltiples exemples, casi tots dels primers anys de dominació – s.I i s.II aC – i molts d’ells restaurats o remodelats, que són testimonis de la importància que aquestes edificacions tenien en el món romà. Amb la “Pax Augusta”, com és lògic, es reduïren les construccions de muralles, tornant a reactivar-se en el s.III per la pressió dels pobles bàrbars.

Generalment, consistien en dos paràmetres paral·lels de carreus (opus quadratum) de mida variable, i entre ells un farciment de morter, pedres i fins i tot de formigó romà. Aquestes parets exteriors, de vegades, tenien els carreus encoixinats, i estaven separats per 4 metres com a mínim, arribant fins als 10 metres, si es creia necessari.

A Espanya tenim una gran quantitat d’aquestes meravelloses muralles, i en destaquem les següents: muralla romana de Lucus Augusti (Lugo), muralla romana de Tarraco (Tarragona), muralla romana de Asturica Augusta (Astorga, Lleó), muralla romana de Termancia, muralla romana de Segobriga (Saelices, Cuenca), muralla romana de Barcino (Barcelona) i la muralla romana de Corduba (Còrdova).






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada