dissabte, 20 d’octubre del 2012

RUTA VIRTUAL. PARADA 5. Indíbil i Mandoni


La Revolta d'Indíbil i Mandoni fou una revolta d’ilergets i ausetans contra la dominació romana al segle III aC. El 212 aC, durant la Segona Guerra Púnica, els germans Publi, Gneu Corneli Escipió van passar a l'atac, essent derrotats i morts pels cartaginesos. La conducta d'Àsdrubal que va exigir als ilergets i ausetans diners i el lliurament de la dona de Mandoni i les filles d'Indíbil com a hostatges i garants de la seva fidelitat, els va començar a separar dels cartaginesos. Els hostatges van caure en mans del jove Publi Corneli Escipió, fill del general del mateix nom, quan es va apoderar per sorpresa de Cartago Nova, i el romà les va tractar amb tota l'amabilitat i distinció que els corresponia. Aquests fets van decidir als dos germans a abandonar el partit cartaginès, i les seves forces es van unir a Escipió el 209 aC i es va signar un tractat d'aliança. La campanya va acabar amb la victòria romana a la batalla de Baecula.

El 206 aC, les informacions sobre la malaltia i mort d'Publi Corneli Escipió  van induir Indíbil i Mandoni a una revolta general dels ilergets i tribus aliades. Aviat es va saber que Escipió estava viu, i els revoltats es van retirar, però el general romà no estava disposat a deixar la revolta sense càstig. Va creuar l'Ebre, va derrotar els ilergets i els va ocupar el seu camp fent una gran matança. Mandoni es va presentar al camp romà personalment i es va sotmetre al general, que li va perdonar la vida i la del seu germà i els va restaurar en la seva condició d’aliats a canvi del pagament d’una quantitat de diners. Quan el 205 aC Escipió va sortir d'Hispània i va anar a Àfrica, Indíbil es va tornar a revoltar. Va reunir un exèrcit de trenta mil homes i quatre mil cavallers. Però els romans dirigits per Luci Lèntul i Luci Manli Acidí es van enfrontar als rebels i els van derrotar i Indíbil va morir a la lluita. Mandoni es va poder escapar amb les restes de l’exèrcit però aviat fou entregat als romans pels propis seguidors, i executat.


Resta arqueològica: El pont

El pont Vell és un dels cinc ponts de Lleida, creuant el riu Segre. La seva antiguitat no pot datar-se de manera exacta, però se sap que era ja construït l'any 47 a.C., en ocasió de la guerra civil entre Cèsar i Pompeu.

Després, passat un segle, va tornar a ser objecte de cita en un autor clàssic. Fou l'any 62 que el pont entrà en la literatura de la mà de Lucà. Les característiques de la seva primera construcció es mouen, no obstant això dins el regne de la incertesa.

En l'època cristiana, sabem que era tot de pedra, amb sis arcades i set pilars, construït amb reforçats tallamars.

Era un pont de doble vessant amb el cim en el tercer pilar i d'inclinació més forta cap a l'esquerra que cap a la dreta. Durà fins al 1866 perquè, després de patir tants canvis, modificacions i reformes, poques van ser les pedres que van quedar del primitiu pont; aquell any el riu va emportar-se part del pont. El 1875 es va inaugurar el nou pont, però no va durar molt, ja que se l’endugué la riuada del Segre de 1907. A més a més, això també succeí un altra vegada, el 1911, dinamitat 27 anys després.


Al 1944 s'inaugura una nova versió del pont Vell. Amb una llargada total de 149 metres, travessava el Segre amb tres pilars, dos estreps i quatre arcades; les dues centrals tenien 47,60 metres i les dues laterals 25 metres. És un pont de mènsula, que fou revolucionari en el seu temps. El van dissenyar els enginyers Amalio Hidalgo Fernández, Jacinto Julio González i el lleidatà Victorià Muñoz Homs. El constructor fou Marcel·lí Llagostera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada