diumenge, 7 d’octubre del 2012

RUTA VIRTUAL. PARADA 8. Monument Juli Cèsar i Turó de Gardeny


L'escultura-puzzle de Juli Cèsar, situada a la vora de la canalització del riu Segre, al carrer Jaume II, va ser col·locada l'any 1999. Donada a la ciutat per l’escriptor Josep Vallverdú i per Isabel Arqué, vol recordar la famosa batalla d'Ilerda.
L'any 49 aC, Juli Cèsar va derrotar les tropes de Pompeu. Com ja hem vist, a la seva obra de bello civile es descriu la ciutat dels dos turons i les seves rodalies, amb una riuada del Segre que va endur-se els dos ponts de fusta que van construir el seguidors de Cèsar ja que el pont vell estava en mans dels pompeians. La batalla va continuar a la desconeguda localitat d'Otobesa a l'aiguabarreig del Segre amb l'Ebre.


El Turó de Gardeny

Des de l’ubicació de l’estàtua es pot veure el Turó de Gardeny. El turó de Gardeny ha esdevingut històricament un punt estratègic molt importat. En l'època romana ja va ser utilitzat pel mateix Juli Cèsar a l'any 49 aC, durant la guerra civil entre Juli Cèsar i Gneu Pompeu Magne. Durant la citada guerra la província romana Citerior va passar a mans de Pompeu. I Juli Cèsar va aprofitar aquest punt estratègic per enfrontar-se amb els pompeians Lluci Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda fins que van capitular a l'agost de l'any 49 aC, recuperant Juli Cèsar el domini de la Hispània Citerior.


En l'actualitat després de molts anys d'abandonament, La Paeria de Lleida ha creat un centre de interpretació i ha començat un ambiciós projecte de rehabilitació que convertirà l'espai en un punt emblemàtic de la ciutat.